dijous, 11 de desembre del 2014

Marató de TV3 2014


La mobilització de la societat catalana entorn de La Marató de TV3 és un dels trets que converteix aquest programa en un esdeveniment únic, en una festa col•lectiva que transcendeix el plató televisiu.
Per cada nova edició de La Marató, la ciutadania pren la iniciativa en l'organització d'actes festius que tenen com a objectiu incrementar el marcador del programa. Són moltes les fórmules que les entitats ideen per recaptar diners en un ambient participatiu i solidari. Així, trobem que en el miler d'activitats que s'organitzen cada any hi ha concerts, competicions esportives, festivals, caminades o dinars, per esmentar-ne alguns exemples. Però, més enllà dels diners recollits, les activitats populars converteixen el dia de La Marató en una festa fixa del calendari que caldrà marcar en vermell..
Aquest any, la Marató tracta de les malalties del cor. I tots els diner obtinguts serveixen per a la investigació de les malalties del cor. 
Així que truca, o participa amb alguna activitat al teu poble o ciutat, i contribueix a recaptar diners per la investigació de les malalties del cor.

dijous, 4 de desembre del 2014

Castanyada Vs Halloween

castanyada-300x220La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n'ha desplaçat la celebració a la vigília d'aquesta diada (entre el 31 d'octubre i l'1 de novembre). A Occitània també se celebra la castanyada (castanhada), , sinó com una celebració o festa de la tardor, la castanyada catalana prové d'una antiga festa ritual funerària. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la 'castanyada' és el moscatell. Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes   torrades i calentes, i generalment embolicades en paper de diari (paperina).



halloween-haunted-houseEl mot Halloween fa referència a la festivitat tradicional heretada de les celebracions d'origen celta, que s'ha estès ràpidament arreu del món i, en especial, pels països anglosaxons.
Fa molts segles a Bretanya, Escòcia i Irlanda, el dia 31 d'octubre se celebrava la festivitat de Samhain, que coincidia amb el darrer dia de l'any segons els antics calendaris celtes i anglosaxons. Samhain era el déu dels morts. Algunes fonts indiquen que la paraula gaèlica "Samhain" literalment vol dir "final de l'estiu". El dia que celebraven Samhain era, per tant, el dia de cap d'any. En aquella època, s'encenien grans fogueres sobre les muntanyes per foragitar els esperits malignes. També es creia que les ànimes dels morts visitaven les seves antigues cases per intentar trobar un cos on habitar, i anaven acompanyades de bruixes i esperits. Per això no s'encenia cap llum a les cases, i la gent es vestia com a bruixes o dimonis per tal que cap ànima volgués habitar el seu cos.

dijous, 27 de novembre del 2014

Festa de les capacitats

Des d'aquest dilluns, 24 de novembre, i fins al 30 de novembre, alguns centres de primària i secundària de Valls portaran a terme les Jornades de Sensibilització Educativa 'Discapacitat?... Capacitat!'. Es tracta d'un projecte que té l'objectiu d'acostar el món de la discapacitat a nois i noies i promoure la plena normalització del col·lectiu en la societat.

Del 24 al 28 de novembre es podran visitar dues exposicions connexes directament amb la discapacitat. La primera de l'artista Marga Piñol Buika, que reunirà diferents obres fotogràfiques amb el lema diversitat, discapacitat i inclusió. Es podrà visitar a l'Estudi Desert Eyes. La segona de la Xarxa Solidària per la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica de Valls i l'Alt Camp, que exposarà els treballs plàstics i manuals realitzats per les sòcies durant el curs i que estarà situada al vestíbul de la Biblioteca Popular de Valls.
Dijous, 27 de novembre, es realitzarà la Taula Rodona ‘Infància i Diferents Capacitats', un punt de trobada entre diferents entitats del territori que treballen per la normalització de la vida dels infants amb discapacitat des dels àmbits de salut, educació, esport i lleure. La taula rodona girarà entorn de les diferents línies d'acció que desenvolupen aquestes organitzacions per poder oferir a professionals, entitats i familiars directes d'aquests nens una visió global dels serveis que es disposen per abordar les necessitats, fomentar l'autonomia dels petits i poder establir sinèrgies entre ells. Se celebrarà a la Biblioteca Popular de Valls a les dos quarts de 7 de la tarda.


Els actes clouran el dissabte, 29 de novembre, amb la ‘Festa de les Capacitats' que tindrà lloc al Pati de les 10 del matí a la 1 del migdia. hores. Durant tot el matí es desenvoluparà una fira d'entitats amb diferents tallers i activitats de les entitats vallenques que treballen per els col·lectius de persones amb discapacitat de la ciutat així com dels seus usuaris. A dos quarts d'1 del migdia es farà la lectura del Manifest del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat i seguidament es tancarà amb la dancemoob ‘Balla per les capacitats'.

Font: http://elportalnou.blogspot.com/

dijous, 6 de novembre del 2014

Documental "Amunt" sobre el trastorn bipolar

“Amunt” és un documental que explica el Trastorn Bipolar des de la primera persona, a partir del testimoni real de 10 persones que afronten tabús i prejudicis. 
El documental dirigit, escrit i produït per Berta O. Peig que parla sobre l’Eufòria Bipolar, és totalment recomenat de veure. Els 10 protagonistes d’Amunt s’han enlairat més d’una vegada. Afronten tabús i exposen, sense complexes, les seves experiències maníaques del Trastorn Bipolar.
Link del vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=RXjfDGDRWQM

Més informació sobre el trastorn bipolar a: www.bipolars.org
Berta O. Peig | Associació de Bipolars de Catalunya












La directora Berta O. Peig.

dijous, 23 d’octubre del 2014

La Marató de TV3

És un esdeveniment solidari de primera magnitud a Catalunya, en el qual, sota la coordinació de la Fundació La Marató de TV3 actuen múltiples agents socials (empreses, administracions, entitats,etc.) per a l’acompliment de la finalitat anual a la qual està va destinada.

Aquest any l'edició de la Martó va dedicada a les malalties del cor.

La feina de la Fundació La Marató de TV3, rep un important suport per part de la Direccció General d'Acció Cívica i Comunitària, que s'encarrega de les tasques de :

- captació, organització i formació prèvies del voluntariat participant, com de la coordinació d’aquest col·lectiu el mateix dia de la Marató.
- col·laboració en la campanya de sensibilització i mobilització ciutadana que es du a terme en els mesos previs a La Marató de TV3.

En el tema de la sensibilització ciutadana la col·laboració de la DGACC es concreta en:

La difusió del tema de La Marató de TV3 als centres d’ensenyament secundari públics i concertats de Catalunya (al voltant de 2.000 xerrades), coordinades per la Fundació La Marató de TV3 amb el suport logístic de les Oficines de Benestar Social i Família i els equipaments cívics del territori.
“Pinta La Marató de TV3”: concurs de murals sobre La Marató de TV3 adreçat als centres d’ensenyament secundari. La DG d’Acció Cívica i Comunitària participa com a membre del Jurat, i posteriorment gestiona i es fa càrrec de l’atorgament del Premi al grup-classe guanyador, que consisteix en un cap de setmana en un alberg de la xarxa d'albergs de Catalunya.

Hi ha més de 2.000 voluntaris a tot Catalunya que fan possible l’atenció de les línies telefòniques i la resta de tasques que calen fer per al bon funcionament de les seus (servei d’ordre, canvis de sala, servei d'àpats,  protocol, separadors, runners, etc.)
Al voltant de 40 treballadors de la DGACC fan possible la coordinació de les diferents tasques a les diferents seus.

Més informació a: Blog de la Marató

dijous, 16 d’octubre del 2014

L'estigma sobe les malalties mentals


Neus Munté
La consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat, Neus Munté, ha subratllat aquest divendres el compromís de l'executiu català en la "lluita contra l'estigma" associat a les malalties mentals a través de la sensibilització i informació sobre elles.
 
Munté, que ha participat a la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental en un acte organitzat pel Fòrum Salut Mental a Barcelona, ha reivindicat que la salut mental es faci més visible de cara a la societat perquè sigui conscient i treure l'estigma a les persones que pateixen malalties mentals.
 
 "La malaltia mental s'assenyala amb el dit i això és el que hem de canviar", ha remarcat Munté, qui ha assenyalat que la millora de l'atenció i tractament s'ha de fer a partir d'un abordatge integral.
 
En aquesta línia, ha recordat algunes de les iniciatives del Govern durant aquesta legislatura, com el Pla Interdepartamental d'Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIAISS), que integra les diferents xarxes d'atenció a les persones amb problemes de salut mental, i els treballs desplegats en el marc del Pla Integral d'atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions.
 
Els trastorns mentals són malalties d'elevada prevalença, ja que segons dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya del 2013, la possibilitat de patir un trastorn mental en la població catalana de 15 o més anys va ser del 12,4% --el 2012 va ser del 10,7%--.
 
La magnitud i l'impacte d'aquests trastorns en termes de dependència i costos econòmics són elevats, i a Europa s'estima que els costos associats als trastorns mentals estan al voltant del 3-4% del PIB, associat sobretot a la discapacitat i la pèrdua de productivitat.

                                                                                                                                       Font: Aldia.cat

dijous, 9 d’octubre del 2014

XXV Concurs de Castells de Tarragona 2014



El XXV Concurs de Castells de Tarragona tingué lloc el diumenge 28 de setembre de 2014 a la plaça del Castell de Torredembarra i el dissabte 4 i diumenge 5 d'octubre del mateix any a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona. Fou el quaranta-vuitè concurs de castells de la història i la vint-i-cinquena edició del concurs de castells de Tarragona, organitzat biennalment per l'Ajuntament de Tarragona. Celebrat per primera vegada en tres jornades diferents i amb la participació de 41 colles, va ser el concurs de castells amb més participació de la història.
Els Castellers de Vilafranca es van proclamar vencedors per desena vegada en el seu historial, setena de manera consecutiva, amb el 3 de 10 amb folre i manilles carregat, el 2 de 8 sense folre carregat i el 3 de 9 amb folre i l'agulla. A banda també descarregaren el 4 de 9 amb folre i l'agulla, que no puntuà. Rere seu i amb 55 punts de diferència es classificà la Colla Vella dels Xiquets de Valls, amb el 3 de 10 amb folre i manilles i el 2 de 8 sense folre carregats i el 4 de 9 amb folre i l'agulla descarregat, aconseguint la seva millor actuació de la història. En tercera posició, completant el podi, es classificà la Colla Jove Xiquets de Tarragona amb el primer 3 de 10 amb folre i manilles carregat del seu historial, el 5 de 9 amb folre i el 9 de 8.


Video del 3d10fm carregat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

 














Fotos del concurs:


 





dijous, 2 d’octubre del 2014

Torna el blog...

Hola companys!

Tornem a reempendre la nostra activitat al blog, després d'unes "petites" vacances.

Intentarem cada setmana penjar alguna cosa al blog, amb tot tipus de temàtiques, ja siguin fotos d'activitats que fem el grup de SOI i SPL de Ginesta o amb temes que alguns de nosaltres ens interessin i ens vingui de gust compartir amb tots vosaltres.

I res, us animem a que ens continueu seguint. I si ens voleu fer propaganda perquè el blog arribi a més gent doncs nosaltres encantats.

A reveure companys i esperem que fins aviat!


dijous, 29 de maig del 2014

Sortida a Can Vandrell

Fotos de la sortida que durant els dies 24, 25 i 26 de març vam fer a Montserrat i a Can Vandrell, al Montseny